De Alocasia zebrina is een moderne, karakteristieke kamerplant. Hij kenmerkt zich door de gevlekte stengels en de puntige bladeren.
In de oude kamerplantenboeken uit de jaren zeventig komt deze plant bijvoorbeeld nog niet voor. Toch heeft ze al behoorlijk haar opmars gemaakt in de huiskamers! In deze blog leg ik uit hoe je deze plant het beste kunt verzorgen. Dit is geschreven vanuit mijn eigen ervaring. Ik krijg de plant ook regelmatig binnen in mijn plantenasiel. Bij mij blijken ze toch allemaal vrij snel weer helemaal op te leven, dus ik hoop dat mijn tips ook voor jouw Alocasia zebrina werken!

Licht

Standplaats: Alocasia’s hebben ontzettend veel zonlicht nodig om rechtop te kunnen blijven staan. Als de stengels hangen betekent het dat ze zoeken naar zonlicht. Bind deze stengels niet vast aan een stokje, de kans zit erin dat je de stengels afbindt waardoor er geen water meer naar de stengels kan gaan en ze afsterven.

Voor nu is een standplaats op de vensterbank (liefst met een raam op zuid) het beste. In de zomer zou je eventueel de plant een meter, hooguit twee, van het raam af kunnen zetten. Zet de plant NOOIT direct buiten in de brandende zon, de bladeren branden dan weg.

Als de stengels een kant op gaan hangen omdat ze naar het licht toe groeien, kun je bijvoorbeeld elke week de pot een kwartslag draaien. Zo groeien ze mooi in evenwicht.

Schrik niet als er een oud blad geel wordt en afsterft. Meestal gebeurt dat als er een nieuw blad aankomt

Watergifte

Houd de potgrond vochtig door middel van de plant eens per week in een teiltje lauwwarm water te zetten 15 min (zo kan de plant zelf zoveel water opnemen als nodig is). In de zomer 2x per week. Belangrijk is dat het lauwwarm water is en niet koud. Deze plant wordt niet voor niks een diva genoemd. Als de wortels koud water krijgen, kunnen ze gele & bruine randen langs de bladeren krijgen. Regelmatig (elke dag) even sproeien met de plantenspuit omdat ze een hoge luchtvochtigheid fijn vinden.

Let op: deze plant heeft guttatie. Dat betekent dat ie druppels water loslaat en er mogelijk kringen op je mooie houten vloer komen. Bedenk van tevoren of je hier okee mee bent. Het is overigens wel belangrijk om je plant gewoon water te blijven geven, ondanks de guttatie. 

Alle Alocasia’s staan bij mij altijd voor het raam

Pot & potgrond

Verpot deze plant zodra je hem hebt gekocht uit het tuincentrum. Hij staat namelijk al enige tijd in zijn kwekerspotje en de voeding is waarschijnlijk al op. De pot mag wel een stukje groter zijn dan de vorige. Ik heb al mijn Alocasia’s in de zwarte Elho potten, met een schoteltje eronder. De zwarte Elho potten zijn stevig, hebben geen buitenpot nodig, én ze hebben gaatjes onderin de pot (belangrijk zodat het water weg kan, en er geen water onderin de pot blijft zitten. Dit kan namelijk wortelrot veroorzaken). De schotel gebruik ik om de plant op te zetten na het teiltje met water. De schotel vangt het eventuele overschot aan water op. 

Zet de Alocasia in een mix van potgrond & verliet. Perliet zorgt ervoor dat de potgrond wat ‘luchtiger’ is en het water makkelijker naar beneden kan. Als je plant groeit, blijf in de gaten houden of er wortels onder de pot vandaan komen. Als je hem regelmatig de ruimte geeft om verder te groeien, zal het ook een grotere plant worden.

Vragen

Heb je nog vragen, aanvullingen of opmerkingen over deze plant? Je mag me altijd een berichtje of een mailtje sturen hierover!

Categories:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

27 reacties

 1. Ik zou als aanvulling willen geven voor het verpotten na aanschaf… we even een weekje te wachten met verpotten.
  Zeker als je nog niet heel ervaren bent met Alocasia’s.
  Omdat ze vaak heftig kunnen reageren al op het reisje van tuincentrum naar huis.

  • Ja, helemaal mee eens Sharon! Eigenlijk is dat de goede manier. Ik, ongeduldig als ik ben, wil ze altijd gelijk verpotten zodat ze klaarstaan en echt kunnen acclimatiseren 🙂

 2. hele mooie plant! Deze ontbreekt nog bij ons thuis 🙂 en super duidelijk verhaal over de verzorging ervan! Deze blog had ik eerder moeten doorsturen naar een vriendin van mij waarbij deze mooie plant gesneuveld is…

  Groetjes!

 3. Ah ik vind dit zo’n gave plant, waardeert de verzorging en geeft er zoveel energie voor terug! ✨🌱

 4. echt een mooie plant, zou deze wel graag Aan mijn kamerplanten collectie willen toevoegen 😍 de zebra print op de stengels in combinatie met de bladeren maken het helemaal af

 5. Hoi saskia, wat een supermooie plant en wat een goed initiatief wat je hebt opgezet!! Ik hoop dat meer mensen zo op hun plantje kunnen letten en er niet onnodig planten worden weggegooid 🙂 supergoed

 6. Hoi Saskia, door jouw en thousiasme heb ik nu ook weer planten in huis. Ik zou heel graga de alocacia winnen als uitbreiidng van mijn collectie. Hartelijke groeten van tiny

 7. De alococasia is echt mijn favoriete plant ooit! Zo prachtig !
  Hele leuke blogs trouwens 😉
  Ik doe graag mee met de winactie om oon de alocasia te winnen!

 8. Prachtige plant en duidelijke info! Ik zou heel erg graag een alocasia willen toevoegen aan mijn collectie!
  Vooral de informatie over de watergift is heel behulpzaam 🙂