Ken je die irritante vliegjes die rondom je planten vliegen? Van plant naar plant? Ze zitten op de aarde of er boven. Maar als je goed kijkt, zul je zien dat ze ook IN de potgrond gaan zitten. Daar leggen ze larven en die vreten de wortels van je plant weg. Ze lijken onschuldig maar zijn het dus niet. Hoe komen ze daar? Simpel: de eitjes zitten doorgaans in nieuwe potgrond en komen uit zodra je je plant water gaat geven. Ze heten rouwvarenmugjes, rouwvarenvliegjes.

Veel mensen proberen bijv aaltjes en gele strips. Bij mij gaan er veel liters potgrond per maand doorheen dus het is dan dweilen met de kraan open als ik kies voor aaltjes. Mijn remedie: Mierenpoeder van de Kruidvat. Eerst hadden ze een groene bus maar die is uit het assortiment gehaald. Ze hebben echter deze variant nu staan en die doet ook goed zijn werk! De prijs is ongeveer €6. Je strooit dat poeder gewoon over de aarde heen (hoef je dus niet te vermengen met water). De rouwvarenmugjes raken onvruchtbaar en gaan dood. Je zal er dan nog een dag of 4 last van hebben, maar daarna niet meer. Let op: wel belangrijk dat je dan alle planten behandeld, anders gaan ze gewoon naar een andere plant toe.

Ik snijd met een aardappelschil mesje het plastic weg en met een theelepeltje strooi ik de mierenpoeder verdeeld over de potgrond. Een hele dikke laag is niet nodig. De bovenkant van de potgrond droogt wel uit door de mierenpoeder omdat het niet goed water opneemt. Oplossing: water van onderaf geven. Werkt dubbel goed want rouwvarenmugjes zitten doorgaans in de bovenste lagen van de potgrond.

Let op: mierenpoeder is giftig en moet je niet opeten. Giftig ook voor honden en katten. Het ruikt vrij sterk als je er dicht bovenop zit en heb doorgaans nog nooit gehoord dat een hond of kat het opeet, maar het is wel belangrijk om het te weten voordat je het aanschaft.

Ik houd van snel en effectief en simpel en gebruik om die reden mierenpoeder, maar er zijn nog veel meer (vriendelijkere) tips om rouwvarenmugjes te bestrijden en voorkomen. Mevrouw Monstera heeft een mooi artikel geschreven, lees het hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 reacties

  1. Ik heb hier ook last van bij een van de planten, misschien dat ik dit maar eens ga proberen. Het is wel een makkelijke oplossing

    • Ja het is een makkelijke en goedkope oplossing en het werkt hier in ieder geval goed. Het is echter wel giftig dus als je huisdieren hebt die graag alles opeten of likken is het misschien niet zo handig

  2. Hier heb ik ook last van bij een van m’n planten. Ik denk dat ik dit eens ga proberen, lijkt me een redelijke makkelijke manier om er vanaf te komen 🙂

  3. Hele goede tip,
    Ik ga hem zeker onthouden. Al zoveel geprobeerd nu dit maar eens proberen ze blijven terugkomen…!

    Super mooi initatief trouwens het plantenasiel!